Svi ponekad pozelimo da budemo poznata licnost...Ovde imate priliku da osetite kako je to
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Takmicenje za naj mozak(septembar2009)

Go down 
AuthorMessage
~!~Miss Candy~!~
Admin
Admin
~!~Miss Candy~!~

Posts : 38
Novac : 483
Join date : 2009-08-31

PostSubject: Takmicenje za naj mozak(septembar2009)   Wed Sep 02, 2009 1:46 am

Ovde se mozete prijaviti
U sledecem redu cu da dam pitanja,a vi trebate da mi posaljete odovore na pm
1.Otac i dva sina treba da se prebace čamcem na drugu stranu reke. U čamac može da stane ili sam otac ili oba sina zajedno. Kako će se sva trojica prevesti preko?
2.Čovek treba čamcem da prebaci: vuka, kozu i kupus na drugu stranu reke. U čamac može osim čoveka da stane samo jedno od njih. Pri tome, na drugu stranu reke treba da stignu u onakvom stanju i obliku kakvi su i bili na prethodnoj strani reke. Problem je u tome što ako vuk i koza ostanu sami, vuk će pojesti kozu, a ako koza i kupus ostanu sami koza će pojesti kupus. Kako sve troje prevesti na drugu stranu reke?
3.Na obali reke nalazi se sledeća grupa ljudi: jedan čovek, sa svoja dva sina, jedna žena, sa svoje dve kćerke, i jedan policajac koji sprovodi lopova.
Na reci se nalazi splav, kojim se ova grupa ljudi treba prebaciti na drugu stranu reke. Na splav mogu stati samo dve osobe. Splavom smeju da upravljaju ili policajac, ili čovek, ili žena. Lopov, ako ostane sam, bez pratnje policajca, neće da pobegne, ali, ako ostane u društvu bez pratnje policjaca, on će nekog da istuče.
Ako sinovi ostanu bez pratnje oca, u prisustvu žene, ona će istući jednog od njih, bez obzira ko je još tu prisutan.
Ako ćerke ostanu bez pratnje majke, u prisustvu čoveka, on će istući jednu od njih, bez obzira ko je još tu prisutan.

Kako organizovati prelaz preko reke, a da niko ne dobije batine?
4.Bandera je visoka 10 m. Puž kreće od dna i penje se 3 m u toku dana, a u toku noći sklizne 2 m. Koliko mu dana treba da se popne na vrh bandere?
5.Na Filozofskom fakultetu raspisan je konkurs za izbor asistenta za predmet Logika. Od svih kandidata izdvojilo se njih trojica, sa potpuno jednakim karakteristikama. Stoga je odlučeno da im zadaju jedan zadatak, koji moraju logički rešiti. Onaj kandidat koji reši zadatak biće primljen u radni odnos. Zadatak je bio sledeći: Postavili su ih na tri stepenika, tako da je najgornji video oba kandidata ispred sebe, onaj srednji samo onog ispred sebe, a onaj najdonji nije video nijednog od ostalih kandidata. Doneta je vreća u kojoj su se nalazile tri crna šešira i dva bela. Svakom od kandidata je stavljen jedan šešir na glavu. Onaj koji logičkim razmišljanjem zaključi kakve mu je boje šešir na glavi biće primljen u radni odnos. Posle nekoliko minuta ćutanja, javio se najdonji kandidat i odredio boju. Koje je boje bio šešir na njegovoj glavi, i kako je došao do tog zaključka?
6.Uđeš u balon, podigneš se na visinu od recimo 300 metara, pod pretpostavkom da je let na toj visini dovoljno bezbedan.
Letiš na sever 300 km, zatim skreneš na istok, opet letiš 300 km., zatim skreneš na jug, opet letiš 300 km., i na kraju skreneš na zapad, i opet letiš 300 km.
Da li ćeš se naći na istom mestu odakle se kenulo, ili ne? Ako je odgovor da, zašto, ako je odgovor ne, opet zašto i gde se onda nalaziš u odnosu na početni položaj?
7.Ideš putem, i nailaziš na raskrsnicu, na kojoj se put razdvaja na dva dela. Jedan krak ide u grad, drugi u selo. Ti treba da odeš u grad, ali putokaza nema. Na raskrsnici se nalazi jedna kuća, u kojoj žive dva brata blizanca. NJima je dosadilo pripitivanje, tako da svakom prolazniku odgovaraju samo na jedno pitanje, i to samo sa "da" ili "ne". Pri tome će jedan brat uvek reći onako kako treba, a drugi uvek odgovara onako kako ne treba. Elem ti znači, treba da im postaviš samo jedno pitanje, na koje će ti biti odgovoreno sa da ili ne, i da na osnovu toga odrediš koji put vodi u grad. Pri tome ne znaš s kojim bratom razgovaraš. Kako glasi pitanje i kakav se zaključak izvodi iz odgovora?
8.Zadatak isti kao i problem pod brojem 7: Nekom robu u starom Rimu je ponuđena sloboda pod sledećim uslovima: Iz ove sobe možeš izaći kroz jedna od dvoja vrata. Jedna vrata vode na ulicu, u slobodu, a druga u jamu sa krokodilima, gladnim, koji će te, naravno, pojesti. Pored svakih vrata stoji jedan stražar. Pitanje može da postavi samo jednom od njih, i to samo jedno pitanje, na koje će stražar odgovoriti sa da ili ne. Jedan od njih će odgovoriti tačno, (znači kako treba), a drugi laže, odgovoriće pogrešno. Kako pitanje treba da bude postavljeno da bi se pravilno odlučio?
9.Seljak ima livadu u obliku pravilnog kruga. Hteo bi da sa polovine livade pokosi seno, za zimu, a sa druge polovine da krava popase travu dok je sveža. Kako da ostvari to da krava popase travu sa polovine livade, a da pri tome ne izlazi van kruga livade, jer tamo su obrađene komšijske bašte?

Odgovore mi šaljite do 25. septembra na pm
Back to top Go down
View user profile
 
Takmicenje za naj mozak(septembar2009)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Virtual Word :: OFF Topic :: Chat :: Takmičenja-
Jump to: